Difüzörler

Difüzörler

Piyasada birçok farklı tipte difüzör bulunmaktadır. Her difüzörün kendine özgü özelliği ve uygulaması vardır. Havalandırma sisteminin önemli parçalarından olan difüzorler, sistemin optimal düzeyde çalışmasını mümkün kılar.

Difüzör Nedir?

Difüzörler, havalandırma sisteminin görünen birkaç parçasından biridir. Tipik olarak bir ev veya ticari binanın tavanına monte edilirler. Amaçları, şartlandırılmış havayı odaya eşit olarak dağıtmaktır. Tavan hava difüzörü, bir odanın tavanındaki bir hava dağıtım kanalı üzerine yerleştirilmiş kanallı bir kapaktır. Difüzörler, havalandırma sisteminin verimliliğini artırır ve odadaki sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olur. Hava hareketinin hızındaki bir azalma, daha konforlu iç mekanlar sağlar.

Difüzör Çeşitleri Nelerdir?

Difüzörler, soğutma ya da ısıtma amacına bağlı olarak soğuk hava veya sıcak hava vermek için kullanılır. Difüzörler ve menfezler arasındaki temel fark, difüzörlerin genellikle hava akışı kontrolü ile ilişkilendirilmesi, ancak menfezlerin çoğunlukla bu özellikte olmamasıdır. Bu nedenle, difüzör olarak adlandırdığımız bir şey, hava akışından bahsettiğimiz anlamına gelir.

Difüzör çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Yönlü difüzör: Yönlü difüzörler arasında 4 yönlü difüzörler, 3 yönlü difüzörler, 2 yönlü difüzörler ve 1 yönlü difüzörler yer alır. Yönlü difüzör modelleri, standart havalandırma sistemini besleyen hava difüzörleri olarak kabul edilir.
  • Lineer slot difüzörü: Bu difüzör çeşidi, 4 slotlu lineer difüzör, 3 slotlu lineer difüzör, 2 slotlu lineer difüzör ve üreticiye bağlı olarak ya da talep üzerine diğer sayıda slot içerir. Daha yaygın olanları 3 yuvalı ve 2 yuvalı olanları kullanılır.
  • Yuvarlak difüzör: Yuvarlak difüzörler, yönlü difüzörlere benzer ancak yuvarlak şekillerde gelir. Yönlü difüzörlerden daha iyi hava dağılımı sunarlar. Birçok insan için yuvarlak difüzörler, kare şekilli yönlü difüzörlerden daha iyi görünür. Bu nedenle, birçok yuvarlak difüzör tavan olmadan monte edilir.
  • Swirl Difüzör: Yönlü ve yuvarlak difüzörler dikey olarak hava beslemez. Bu arada lineer slot difüzörler yatay olarak hava beslemezler. Öte yandan, girdaplı difüzörler, hem yönlü hem de doğrusal yuvalı difüzörlerin birleşimidir. Yatay ve dikey olarak hava atarlar ve her yöndeki hava akış miktarı kanatlarına ayar yaparak belirlenebilir.
Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp