Soğutma Sistemleri

Soğutma Sistemleri

Endüstriyel soğutma sistemleri, her gün tükettiğimiz sayısız ürünün korunması ve işlenmesi için endüstriye temel bir araç sağlar. Bunların ne olduğunu ve her uygulamada hangi ekipmanın kullanıldığını öğrenmeniz önemlidir. Çevresel etkisi yüksek olan soğutucu akışkanların kullanımına ilişkin kısıtlamalara uygun olarak, çevreye çok daha az etkisi olan soğutucu akışkanlı endüstriyel soğutma sistemlerinin uygulanması için birçok seçenek ortaya çıkmaktadır.

Pek çok durumda, CO2 gibi artık kullanılmayan ve artık herkesin dilinde olan soğutucular tercih ediliyor. Diğer durumlarda, glikol kullanımı gibi endüstriyel soğutma sektöründe olağan olmayan çözümler uygulanmaktadır. Firmamız, her durumda gerekli çalışma koşullarına etkin bir şekilde uyum sağlayan, bu tip bir sistemin kurulumuna izin veren, üzerinde çalışılmış bir tasarıma ve kaliteye sahip farklı tiplerde geniş bir soğutma sistemleri yelpazesine sahiptir.

Endüstriyel Soğutma Sistemleri Nedir?

Endüstriyel bir soğutma sistemi, belirli bir ürünün depolandığı veya işlendiği belirli bir sıcaklık ve nemde bir soğuk odayı muhafaza edebilen bir sistemdir. Bu ürünler meyve, sebze, et, balıktan, işleme sırasında ve muhafaza veya olgunlaşmadan sonra belirli sıcaklık koşullarının gerekli olduğu önceden pişirilmiş, dondurma veya süt ürünleri gibi ürünlere kadar olabilir. Gıda dışında diğer pek çok sektörde de soğutma sistemleri kullanılmaktadır.

Endüstriyel Soğutma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Endüstriyel bir soğutma sisteminin çalışma prensibi, bir akışkanın buharlaşarak çevresinden ısı alması gerçeğine dayanır. Soğutucu akışkanlar, çok düşük buharlaşma noktasına sahip özel akışkanlardır. Söz konusu akışkan evaporatöre girdiğinde buharlaşır ve çevresinden, özellikle evaporatörden geçen havadan ısı alır.

Bununla beraber buharlaşan akışkan, sıcaklığının ve basıncının yükseltildiği, yeniden yoğuşturulmak için uygun koşulların sağlandığı bir kompresörden geçmekte ve söz konusu yoğuşma işleminde soğutulacak ortamdan emilen ısı ortama aktarılmaktadır. Tekrar yoğuşturulduktan sonra, sıvı haldeki sıvı basıncını düşürür ve tekrar evaporatöre verilir ve soğutma döngüsü yeniden başlatılır.

Soğutma Sistemleri Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Endüstriyel soğutma, farklı üretim süreçlerinde mevcuttur:

  • Gıda: Gıda muhafaza görevleri, ürünlerin olgunlaşması (meyve), önceden pişirilmiş gıdaların işlenmesi, et endüstrileri, süt ürünleri.
  • Kimya endüstrisi: Bu sektörde organik, inorganik, pigmentler, plastikler, lifler, kimyasal ürünlerin imalatında genellikle özel sıcaklıklarda basınç altındaki gazlar gereklidir. Petrol endüstrisinde soğuk, buhar basıncı kontrol sistemlerinde veya çözünürlük oranlarını değiştirmek için de kullanılır.
  • Güç üretimi: Bazen elektrik gücü üretimi, belirli endüstriyel soğutma sistemlerinin gerekli olduğu içten yanmalı ekipman aracılığıyla yapılır.
Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp