Konnektörler

Konnektörler

Düzgün havalandırma veya soğutma, arızaya karşı güvenli bir BT altyapısı kurmada önemli bir faktördür, çünkü sistemleriniz uygun havalandırma ya da soğutma olmadan saniyeler içinde aşırı ısınır. Bağlanacak ve çalışacak birden fazla aktif cihaz (sunucular, UPS, anahtarlar, yönlendiriciler, güvenlik duvarları vb.) nedeniyle rafın iç sıcaklığı yükselir ve ekipmanlarda performans sorunlarına neden olabilir ve hatta kullanım ömrünü etkileyebilir. Sıcaklıktaki artış, donanımın kullanım ömrünü belirli durumlarda %45'e kadar önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle IT altyapı kurulumlarına havalandırma veya soğutma elemanları dahil edilir. Bunlardan biri de konnektörler olmaktadır.

Konnektörlerin Önemi

Elektronik ekipmanın düzgün çalışması için, rafın aktif ekipman ile rafın duvarları arasında her zaman yeterli boşluk olduğundan emin olmalısınız. Böylece hava içeride herhangi bir engel olmadan dolaşabilir. Rafın boş RU'larına yerleştirilen boşluk panellerinin kullanılması, sıcak havanın rafın sıcak bölgesinden rafın önüne devridaim etmesini önler. Bu şekilde, aktif ekipmanımız için yeterli soğuk hava ile optimum giriş sıcaklığı ve yeterli hava akışı elde edilir.

Konnektörler ve Avantajları

Raf dolapları genellikle doğal havalandırmayı kolaylaştıran delikli bir dış yapı ile donatılmıştır, ancak çoğu durumda bu, rafın içini optimum sıcaklıkta tutmak için yeterli değildir. Bu nedenle havalandırma sistemlerinin ve konnektörler kullanılması tavsiye edilir. Bu havalandırma sistemleri veya fanlar, sıcak havayı rafın içinden dışarı atar, sıcak havanın doğal yukarı akışından yararlanmak için kabinin üst kısmına yerleştirilirler.

Ayrıca tabanda, ön ve arka kapaklarda bir fan ünitesi ya da rafın ortasına monte edilmiş bir fan ünitesinin kullanılması da yardımcı olabilir. Tüm bu havalandırma sistemleri termostatlar ile kontrol edilebilmekte ve ayarlanan sıcaklık aralıklarında devreye alma/devre dışı bırakma tanımlanabilmektedir.

Buna karşılık termostat, fanların sürekli kullanımını engelleyerek kullanım ömürlerinin artmasına ve sistemin enerji maliyetinin düşmesine yardımcı olur. Ancak rafın içindeki termal yük çok yüksek olduğunda, IT odasında veya rafa bağlı olarak soğutma ekipmanı kullanılmasına ihtiyaç vardır. Bu, daha pahalı kurulum ihtiyaçları ve soğutma sisteminin daha ayrıntılı bir incelemesi anlamına gelir. Daha üst düzeyde, çok raflı BT altyapıları söz konusu olduğunda, sıcak ve soğuk hava koridorlarına dayalı bir soğutma mimarisi oluşturulur.

Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp