Soğutma Sistemleri

Soğutma Sistemleri

Soğutma sistemleri, evinizdeki ısıyı ve nemi alıp dışarıya bırakarak çalışır ve sonuçta evinizdeki sıcaklığı düşürür. Bu işlemin tamamlanabilmesi için merkezi soğutma sisteminin tüm parçalarının birlikte çalışması gerekir.

Soğutma Sistemleri Nedir?

Soğutma sistemleri esasen, bir alanın arzu edilen soğuklukta tutulması maksadıyla iç ortamdan dış ortama enerji akışı sağlayarak, ısı kaybını gerçekleştirmeyi amaçlar. Çoğu durumda, soğutma sistemi, hem dış hem de iç üniteye sahip olan bir split sistem klima veya bir ısı pompası anlamına gelir. İç ve dış üniteler, evinizdeki bir kanal sistemi aracılığıyla soğuk havayı dağıtmak için birlikte çalışır. Soğutma sistemleri temelde beş ana parçadan oluşurlar: bir termostat, bir dış ünite, bir iç ünite, dış ve iç üniteyi birbirine bağlayan bakır borular, üniteler ve binadaki kanallar. Bölünmüş sistemli bir mekanizma sadece soğurken, bir ısı pompası evi ısıtmak için soğutucu akışını tersine çevirebilir. Bu nedenle süreç tersine çalışır.

Soğutma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Soğutma sistemlerinde amaç iç mekânın daha serin ve havadar olmasını sağlamak, iş yeri ve evlerde hava sirkülasyonunu gerçekleştirmektir. Merkezi soğutma, bir soğutma sistemi termostatı evinizdeki sıcaklığın değiştirilmesi gerektiğini algıladığında başlar. Merkezi soğutma durumunda termostat, soğutma ünitenizi sıcaklığın düşmesi gerektiği konusunda uyaracak ve evinizi istediğiniz sıcaklığa getirmek için tüm parçalar aynı anda çalışacaktır. Sistemlere uyarı gittiğinde, evinizi soğutmak için şu adımlar gerçekleşir:

  • Klimanızın iç kısmındaki bir fan, evinizden sıcak havayı çeker.
  • Bu hava filtrelenir, böylece toz, partikül ve kalıntılar dışarı alınır.
  • Filtrelenen sıcak hava, klimanızın sıvı soğutucu ile doldurulan bir kısmı olan bobin üzerine üflenir. Bobin havadaki ısıyı emer ve bu da soğutucuyu gaza dönüştürür.
  • Yeni soğutulan hava, kanallar aracılığıyla evinize geri pompalanır.
  • Serin hava evinize girerken, emilen ısının da gidecek bir yere ihtiyacı var. Böylece, ısıtılmış gaz halindeki soğutucu, bir bakır borudan klimanızın dış kısmına geçer.

Soğutma Sistemleri Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Soğutma sistemleri pek çok alanda kullanılabilir. AVM’ler, ofis, fabrika ve ev gibi her türlü alanda soğutma sistemi kullanımı yaygındır. Bununla birlikte, bazı hususlara dikkat edildiği taktirde herhangi bir problem ile karşılaşma olasılığı yoktur. Bu hususlar; kontrollerin düzenli yapılması, enerji tasarrufu, kullanım talimatına uyulması gibi detayları içerir.

Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp