Tesisat Elemanları
Tesisat elemanları boru ve sıhhi tesisat sistemlerinde, borunun düz bölümlerini birleştirmek, çeşitli boyut veya şekilleri yerleştirmek ve örneğin sıvı akışını düzenlemek için kullanılır. Bağlantı parçaları, özellikle sıra dışı ürünler pahalı olabilir ve montajı için zaman, malzeme ve alet gerektirebilir. Bu nedenle sıhhi tesisat ve boru sistemlerinin önemsiz bir parçası değildirler. Valfler teknik olarak aksesuarlardır, ancak genellikle ayrı olarak değerlendirilir.
Tesisat Elemanları Ne İşe Yarar?
Boru ve sıhhi tesisat armatürlerinin gövdeleri en yaygın olarak, bağlandıkları boruyla aynı hammaddeden, örneğin bakır, çelik, polivinil klorür veya diğer plastikten yapılır. Ancak, sistemin izin verdiği herhangi bir malzeme kullanılabilir. Sistemdeki diğer malzemeler, taşınan sıvılar, sistem içindeki ve dışındaki sıcaklık ve basınçlarla uyumlu olmalıdır. Örneğin, bakır tesisat ve sıhhi tesisat sistemlerinde pirinç bağlantı parçaları yaygındır. Yangın, deprem ve diğer faktörlerin riskleri de hangi malzemelerin uygun olduğunu etkiler.
Tesisat Elemanları Nelerdir?
Eski zamanlarda, su sistemleri, genellikle kil, kurşun, ahşap, bambu ya da taştan yapılmış tüpler veya kanallar kullanarak su temini için yerçekimine dayanıyordu. Günümüzün su tedarik sistemleri, bir yüksek basınçlı pompa ağının kullanımına dayanmaktadır ve borular bakır, pirinç, plastik veya diğer toksik olmayan malzemelerden yapılmıştır. Günümüzün tahliye ve havalandırma hatları plastik, çelik, dökme demir ve kurşundan yapılmıştır. Bununla birlikte, toksisitesi nedeniyle modern su tedarik borularında kurşun kullanılmamaktadır.
Borular, vana, dirsek ve rakor gibi tesisat sistemlerinde ihtiyaç duyulan diğer düz borulara veya bağlantı elemanlarına ek olarak döşenir. Karışımlar tesisat elemanları ile farklı kullanıcılar için tasarlanmıştır. Tüm sistemlerde bulunan borular ve ekipmanlar üzerinde çalışmak için bir tesisatçı anahtarı kullanılır. En çok tercih edilen tesisat elemanları şu şekilde sıralanabilir:
- Su sayaçları.
- Genleşme tankları.
- Filtreler.
- Su yumuşatıcılar.
- Anahtarlar.
- Isı eşanjörleri.
- Basınç göstergeleri.
- Kontrol sistemleri.
Bunlara ek olarak teknolojik olarak gelişmiş ve sıhhi tesisat sorunlarını olağan güçlükler olmadan çözmeye yardımcı olan farklı ekipman parçaları vardır. Örneğin, tesisatçılar gizli sızıntıları veya sorunları incelemek için video kameralar kullanır.