Menfezler

Menfezler

Endüstriyel binalarda, kirletici etkisi yüksek faaliyetlerin sıklıkla gerçekleştirildiği alanlar olduğundan, iç ortam havasının kalitesinin garanti edilmesinin önemine birden fazla kez dikkat çekmek gerek. Bu anlamda endüstriyel bir havalandırma sisteminin kurulması şarttır. Hatta menfezler ile ideal havalandırma sistemi elde edilmesi mümkün olmaktadır. Tabii ki, verimliliğini optimize etmek adına her tür endüstriyel bina için en uygun olanı seçmelisiniz.

Menfezler Ne İşe Yarar?

Endüstriyel bir havalandırma sisteminin işleyişini şematize etmek çok kolaydır: Temiz hava giriş noktalarına ve eski hava çıkış noktalarına ihtiyaç duyar. Menfezler de bu noktada önemli bir işleve sahiptir. Dışarıdan gelen havanın kirli havayı dışarıya doğru ittiği bir devrenin kurulması ve hava yenilenme çemberinin kapanması ile ilgilidir. En temel endüstriyel havalandırma modeli iki unsurdan oluşur:

  • Izgaralar (hava girişi).
  • Fanlar (hava çıkışı).

Bu yapıdan, diğer faktörlere bağlı olarak, iki tip endüstriyel havalandırma buluyoruz:

Statik veya doğal havalandırma, rüzgâr ya da termal gradyanların neden olduğu iç havanın yenilenmesini sağlamak için pencerelerin veya diğer tür muhafazaların açılmasından oluşur. Termal verimsiz ve gelen havanın filtrelenmesine de izin vermeyen kontrolsüz bir havalandırmadır.

Rüzgâr havalandırması, fanlar sadece rüzgârın gücünü kullanarak hareket eder. Uygulamada, bu sistem doğal havalandırma ile aynı dezavantajlara sahiptir.

Havalandırma Sistemi ve Menfezler

Özel özelliklerinden dolayı, menfezlerin önemli görevleri vardır. En önemlisi de sessiz bir şekilde çalışırlar ve her türlü iş yerinde kullanım söz konusudur. Aslında endüstriyel binalarda kurulacak özellikleri nedeniyle en çok tavsiye edilen havalandırma sistemidir. Her endüstriyel binanın özelliklerine uygun farklı varyantlar ayırt edilebilir:

Eksenel veya helisel çıkarıcılar: Büyük bir güce ve büyük miktarda havayı hareket ettirme yeteneğine sahiptirler. Minimum basınç düşüşleri ile çalışırlar, bu da bu kurulumların kanallar, emme ve serbest deşarjlardan kurtulmasını sağlar. Hava girişi için normalde kapılarda bulunan menfezler kullanılır. Şeffaf depolar için mükemmel bir çözümdür.

Santrifüj çıkarıcılar: Adından da anlaşılacağı gibi, yenilemek için havada basınç oluşturmak için merkezkaç kuvvetinden yararlanırlar. Aspiratörler, akustik yalıtkan görevi gören koruyucu bir metal kutu içinde bulunur. Bu endüstriyel havalandırma sistemi yüksek basınç düşüşleriyle çalışır. Kanallardan emiş imkânı sağladığı için farklı odalara ayrılmış depolar için tavsiye edilir.

Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp