Yalıtım Malzemeleri

Yalıtım Malzemeleri

Evinizi kışın sıcak, yazın serin tutmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri ev yalıtımıdır. Onsuz, pahalı, enerji açısından verimli olmayan ve elverişsiz olabilen doğal veya yapay ısıtma ve soğutma sistemlerine güvenmek zorunda kalacaksınız. Doğru yalıtım, soğuk aylarda duvarlarınızdan, zeminlerinizden, tavanlarınızdan ısı sızmasını engellerken, sıcak havalarda ısı birikmesini de önleyecektir. Bugün piyasada çok çeşitli yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. Önemli olan ise doğru yalıtım malzemesini seçmektir diyebiliriz.

Yalıtım Nedir?

Ev yalıtımı, ısı iletim hızını yavaşlatarak ısı transferini azaltan bir malzemedir. Birçok insan bunu sadece evini sıcak tutan bir şey olarak düşünür, ancak aynı zamanda yaz aylarında evinizi serin tutmada da önemli bir rol oynar. Poliizosiyanürat (PIR), hafif olması ve daha yüksek R değeri sağlaması nedeniyle en etkili yalıtım malzemesidir. Bunu, çoklu katmanlardan yapılmış yalıtım levhaları şeklinde de duyabilirsiniz. Ayrıca neme, çürümeye ve küflenmeye de dayanabilir. Bu tür yalıtım çok etkilidir. Yalıtım olmadan eviniz mevsime göre çok sıcak ya da çok soğuk olabilir.

İki tür yalıtım vardır: termal ve akustik. Isı yalıtkanları aşırı ısınma ve soğumayı engellerken, akustik olanlar klima üniteleri, fanlar, ışıklar, bilgisayarlar vb. bir yapı içinde çeşitli kaynakların ürettiği gürültüyü azaltır. Her ikisi de evinizde önemlidir.

Yalıtım Malzemeleri ve Çeşitleri

Birkaç farklı yalıtım malzemesi türü olduğunu anlamak önemlidir. Bu malzemeler evinizi ısı kaybından korur ve aynı zamanda konforlu bir atmosferi mümkün kılar. Yalıtım malzemeleri ve çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Selüloz, cam elyafı içermeyen bir yalıtım türüdür. Evinizin içinde ısıyı tutmada daha az etkili olmasını sağlayan 2 R-değerine sahiptir, ancak selüloz geri dönüştürülmüş gazetelerden yapıldığından çevre dostu olarak kabul edilir.
  • Köpük levha yalıtımı, etkili bir hava bariyeri malzemesidir. İki ana tipte gelir: sprey köpük ve sert köpük levhalar.
  • Fiberglas, genellikle keçe veya rulo halinde gelen bir üründür. Yalıtım endüstrisinde, yüksek R değeri nedeniyle hava sızmasını durdurmak için en iyi ürünlerden biri olarak kabul edilir. Fiberglasın yalıtım özelliklerine ek olarak, evinizdeki gürültüyü de azaltmaya yardımcı olur.
Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp