Havalandırma Sistemleri Nedir?
Havalandırma sistemleri kirli havayı dışarı, temiz havayı ise içerde tutmaya yarayan gelişmiş bir sistemdir. Havalandırma sistemleri kirli havayı dışarı atarken iki şekilde çalışıyor; ısıtarak ya da ısıtmadan, doğal akışıyla havayı dışarı aktarıyor. Mekân içerisinde gün boyu biriken kirli hava, yoğun buhar, toz partikülleri ve kötü kokular havalandırma sistemlerinin varlığıyla sürekli olarak dışarı atılıyor, temiz hava akışı gerçekleştiriliyor.
Havalandırma sistemlerinin genel işlevi şöyledir;
- Temiz hava döngüsünü sağlamak ve korumak
- Mekân içerisindeki havayı yenilemek
- Mekân havasını kirleten etkenlerin etkisini azaltmak
- Toz partiküllerini, kötü kokuları gidermek
- İç mekandaki ağır havayı absorbe etmek
- Hava sıkışmasına bağlı yangın-patlama vb. riskleri ortadan kaldırmak
Üretim tesisleri, spor tesisleri, AVM’ler, kapalı stadyumlar, gıda üretim tesisleri, fabrikalar, endüstriyel alanlar gibi yoğun bölgelerde havalandırma sistemleri kullanılmalıdır. Havalandırma, sadece tesislerde değil küçük çalışma alanlarında da kullanılabiliyor. Elbette tüm yapı – tesisat sistemlerinde olduğu gibi yine bakanlıkların, projenin, mühendislik etiği ışığında havalandırma sistemi kurulmalıdır.
İyi bir havalandırma sistemi nasıl yapılır?
Kapalı ve yoğun kullanıma, insan sirkülasyonuna, üretime maruz kalan kapalı mekanlarda havalandırma sistemi mutlaka bulunmalı. Peki, kaliteli havalandırma sistemi nasıl yapılmalı, nasıl özelliklere sahip olmalı?
- Havalandırma sistemi mekânın hacmine, mekânın şekline, demografik özelliklerine göre değişkendir. Bu nedenle standart bir sistemin kurulması mümkün değildir. İyi bir havalandırma sistemi mekânın özelliklerine göre projelendirilmiş olur. Kafe, spor salonu, kapalı stadyum, AVM ya da benzeri her mekânın havalandırma sistemi farklı özelliklere sahiptir.
- İç mekanlarda ideal sıcaklık 24-27 derecedir. Havalandırma sistemi kurulurken bu dereceler esas alınmalı, sistem ekipmanları ideal ısı derecesine uygun aralıklarda olmalıdır.
- Havalandırma sisteminin kötü kokuları, toz parçacıklarını dışarıya atması beklenir. Sistemin filtreleri, ekipmanların emiş gücü yüksek olmalıdır.
- Havalandırma sisteminin konumu stratejik noktaya, gerekli hesaplamalar sonucunda yerleştirilmelidir.
- Sistemin tüm ekipmanları dış etkenlere karşı dayanıklı, uzun ömürlü ve işlevsel olmalıdır.
Neden havalandırma sistemi yaptırılmalıdır?
Havalandırma sistemleri devlet dairelerinden hastanelere, tesislerden fabrikalara kadar birçok yerde yapının iç bölümünde kullanılıyor. Bazı alanlarda havalandırma sistemi zorunludur. Bazı yerlerde ise yapının temel ihtiyacı olduğu için yaptırılmalıdır. Havalandırma sistemleri hem yapı sağlığını hem de yapı içerisinde yaşayan, çalışan, vakit geçiren kişilerin konforunu, sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Sağlıklı, temiz, ferah, kaliteli bir hava akışı için havalandırma sistemleri yaptırılmalıdır.