Esnek Hava Kanalları
Flexible (esnek) hava kanalları, ısıtma ve soğutma izolasyonundan maksimum verim alınabilmek amacıyla tasarlanmış sistemlerdir. Düşük ve orta basınçlı iklimlendirme projelerini hedef alan esnek hava kanalları, yapı konforunu artırıyor, atık gaz uygulamalarında istenilen verimliliği sağlıyor. Bir mekânın, yapının genel havasını yenilemek, temiz hava sirkülasyonunu sağlamak ve kötü havanın dışarıya aktarımını gerçekleştirmek havalandırma işleminin çalışma prensibidir. Esnek hava kanalları, havalandırmadan yalıtıma, gaz atıklarından iklimlendirmeye kadar birçok uygulamada kullanılabilmek için özel tasarlanmıştır. Esnek hava kanalları alışveriş merkezleri, hastaneler, spor salonları, müzeler, galeriler ve benzeri birçok yapı için zaruri bir ihtiyaçtır. Kesinlikle ekstra bir konfor sağlayacak lüks bir uygulama değildir. İşbu sebeple yapı tesisatında mutlaka havalandırma sistemi bulunmalı, yapının verimliliği ve işlerliği artırılmalıdır.
Yarı Esnek ile Tam Esnek Hava Kanalları
Hava sirkülasyonunu gerçekleştiren esnek hava kanalları için yarı esnek ve tam esnek ayrımı vardır. Aradaki farkı ve özellikleri genel çerçevede şöyledir;
Yarı esnek hava kanalları:
Küçük ve dar alanlarda kullanılıyor. Yapının mimari özellikleri zorlayıcı olsa dahi yarı esnek hava kanallarının uygulanması kolaydır. Uzun kullanım ömrüne ve kaliteli yapıya sahip olması enerji tasarrufuyla birlikte finans tasarrufu da sağlıyor. Taşıması, stoklaması, işçiliği, montajı kullanıcıları zorlamıyor. Hava sızdırmayan yapısı ise performansını artırıyor.
Tam esnek hava kanalları
Geniş, büyük alanlarda kullanılıyor. Esneme kabiliyeti kusursuzdur; kıvrılabilir, uzayabilir ve bükülebilir yapısı ile konforlu bir kullanım vadediyor. Yarı esnek hava kanallarında bağlantı yapıları esnetilemezken tam esnek kanallarda esnetme, uzatma, bükme işlemleri kolayca yapılabiliyor. Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Maliyet açısından avantajlıdır. Tam esnek hava kanalları daha fazla talep gören ve tercih edilen sistemdir.
Havalandırma Sistemlerinde Uygunluk
Bir yapının havalandırma sistemi yapılacaksa eğer gelişigüzel bir proje uygulanamaz. Havalandırma sistemlerinin imalatı Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerince belirleniyor, projesi ve montajı ise yine hem bakanlıkların yönergelerine, yapı mimarisine, proje yönetimine göre gerçekleştiriliyor. Havalandırma sistemlerinde tam işlevselliğe kavuşmak ve uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmak için alanında tecrübeli, uzman bir kadroya ve yenilikçi bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor. MTA Havalandırma ekibi, tüm donanımı ve çözümcü yaklaşımlarıyla bu alanda kusursuz hizmet veriyor.