Yalıtım Malzemeleri

Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Aktif bir kullanıma sahip her yapının temel ihtiyaçlarından biri yalıtımdır. Ses ve ısı yalıtımı ile birlikte bazı yapılar için bir diğer sistem gereksinimi ise havalandırmadır. Yalıtım ve havalandırma, yapılardaki sağlıklı hava akışını, ısı kontrolünü sağlıyor. Bir yapının ısıtılması da soğutulması da yüksek enerjiyi gerektiriyor. Enerji kullanımını kontrol edebilmek ve enerji tasarrufu sağlayabilmek için kaliteli yalıtım sisteminin uygulanması şart. Yalıtımın kaliteli olmasında yalıtım malzemelerinin rolü büyük. Yalıtım malzemeleri, ideal kalitede ve sisteme uygun olduğunda enerji tasarrufunu sağlamak, hava kirliliğini önlemek ve yakıt masraflarını azaltmak çok daha kolay hale geliyor. Peki, yalıtımda hangi malzemeler kullanılır? İnceleyelim.

Cam yünlü levha

Isı yalıtım malzemesi olan cam yünlü levha, silis kumundan üretiliyor. Yüksek sıcaklık sonucu elde edilen cam yünü, levha formunda kullanılıyor. Cam yünlü levhanın dayanma kapasitesi, buhar direnci, kullanım sıcaklığı derecesi yalıtım için ideal özellikler taşıyor.

Taş yünlü levha

Taş yünü, bazalt ya da diabez taşının çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle ortaya çıkan yalıtım malzemesidir. Tıpkı cam yün gibi yüksek ısı sonucunda elde ediliyor. Yalıtım uygulamalarında dayanıklılığı ve kalitesiyle performansı artırmaya yardımcı oluyor.

Kauçuk borular

Özel bir teknoloji desteği ile üretilen kauçuk borular, yalıtım sistemlerinin direncini artırıyor. Kauçuk yalıtımda ana malzemelerden biri olup farklı çeşitlere sahiptir. Yalıtım projesine göre hangi kauçuk borunun kullanılacağı belirleniyor.

Kauçuk levhalar

Ses ve ısı yalıtım çalışmalarında parke altına ya da şap altına kullanılan kauçuk levhalar, kaliteli bir izolasyonun temelini oluşturuyor. Emici özelliği, çevreyle uyumlu yapışı, dayanıklılığı ve dış etkenlere karşı direnciyle yalıtımın kalitesini yükseltiyor.

Akustik izolasyon

Akustik ses yalıtımı ya da akustik izolasyon, ortamdaki sesin dışarıya çıkmasını engellemede etkili sistemdir. Akustik izolasyona sahip bir yapıda, ses mekân içerisinde kalır, çevredekiler gürültüden etkilenmez. Akustik izolasyonda süngerler, paneller kullanılarak ses geçirgenliği önleniyor.

Köpük

Isı, ses, hava yalıtım malzemeleri arasında yer alan köpük; poliüretan, fenol, cam gibi çeşitlere sahiptir. Köpüklerin hepsi sağlam yapısı, yüksek direnci ve yalıtım kapasitesini artırıcı güçlü özellikleriyle öne çıkıyor.

Whatsapp MTA Havalandırma Whatsapp Whatsapp